Uncategorized

Zo leer je bijten bij je puppy af

bijtende puppy

Een veel voorkomend probleem bij het trainen van een puppy is het bijten op spullen. Je pup moet in het begin wennen aan de omgeving, maar zal na wat meer gewenning overgaan op de ontdekkingsfase. Je puppy gaat op onderzoek uit, alles in huis moet ontdekt worden, en je pup gebruik hiervoor zijn bek. Deze ontdekkingsreis van je pup is wel degelijk enorm belangrijk voor de ontwikkeling, en daarom is het dan ook niet handig om dit af te remmen. Toch wil je niet dat er spullen kapotgaan, maar ook voor puppy’s zijn niet alle voorwerpen veilig. Daarom moet je je pup leren om met het bijtgedrag om te gaan.

Waarom bijt een pup?

Er zijn verschillende redenen waarom een pup bijtgedrag gaat vertonen. Zo kan je puppy gewoon speels zijn, of wordt het een uitlaatklep bij overprikkeling. Als je pup niet voldoende rust krijgt, kan dit bijten als gevolg hebben. Ook gaan ze hiermee op een negatieve manier aandacht vragen en vaak wordt deze aandacht dan ook gegeven. En dit is niet de bedoeling. Een andere reden voor bijtgedrag is wanneer je pup het gebit gaat wisselen. Dan krijgt je puppy meer behoefte om op dingen te kauwen. Wanneer het niet duidelijk gemaakt wordt aan de pup hoe met dit bijtgedrag omgegaan dient te worden, zal je pup hierin geen grens kennen.

Afleren van bijten op spullen

Begin dus op tijd met het aanleren van het juiste gedrag. Zo kun je beginnen met het weghalen van gevaarlijke en verboden spullen: dit is niet alleen gemakkelijker voor de pup, maar ook voor jezelf. Tijdens de ontdekkingsperiode is alles interessant voor je puppy, en daar moet je dus rekening mee houden. Zorg daarom voor voldoende afleiding in huis waar je puppy wél op mag bijten, zoals kauwspeeltjes en botjes. Maar behoudt wel de mate in het aantal speeltjes. Heeft je pup kauwbehoeftes en gaat hij op zoek naar iets in huis? Zorg dan dat je een alternatief hebt, zoals het favoriete speeltje van je hond of een kauwsnack.

Afleren van bijten op handen

Het verschilt per puppy hoe snel de link wordt gelegd tussen bijten in de handen en het stoppen met spelen, ‘au’ zeggen of een ander speeltje aanbieden. Daarom is er ook geen richtlijn wanneer je moet beginnen met het leren om niet meer in de handen te bijten. Zorg dat je bij het spelen speeltjes bij de hand hebt, en geef aan dat het pijn doet wanneer je in de hand wordt gebeten en stop ook direct met spelen om een duidelijk signaal af te geven.

Een meer verdiepende uitleg nodig?

Wil je meer gerichte tips over het afleren van bijten kun je een online hondentraining volgen. Je krijgt kwalitatieve informatie over hoe je dit het beste kunt aanpakken, door middel van educatieve video’s en een handig stappenplan. Ook lees je de verhalen van andere gebruikers online, zodat je een beeld krijgt van hun positieve ervaringen. Op deze manier is een online puppytraining een handige hulp bij het opvoeden van je puppy.