Lifestyle

Wijnen die passen bij jouw lifestyle? Haal ze hier

afspraakje-avondeten-dadel-date

Iedereen houdt van andere wijn en daarom kom je er hier achter hoe je de juiste wijn kunt vinden en waarom deze de smaak heeft die hij heeft. Daarnaast vind je ook nog wat het prijsverschil tussen de ene en de andere wijn veroorzaakt. Daarover en nog veel meer, vind je in deze tekst.

Wat bepaalt de prijs van een wijn?

De prijs van een wijn wordt bepaald door een aantal factoren waaronder bijvoorbeeld hoe de wijn gerijpt wordt. Dit houdt namelijk in hoelang de wijn blijft liggen in de opslag voordat hij in de fles wordt gedaan en gedronken kan worden. Als eerste is het dus een feit dat als je een wijn langer laat liggen, hij duurder wordt omdat het langer ruimte inneemt waar inmiddels bijvoorbeeld twee keer zoveel jongere wijn had kunnen liggen. Daarnaast is het vat waarin ze gerijpt moeten worden ook belangrijk omdat houten vaten die gebruikt worden duurder zijn dan rvs vaten. 

Dit komt onder andere doordat houten vaten minder lang mee gaan dan roestvrijstalen vaten. Maar toch wordt voor goede kwaliteit wijn vaak een houten vat gebruikt. Deze informatie over wijnen kun je allemaal vinden op de website waar je ook naartoe gaat voor wijn bestellen.  Natuurlijk speelt de soorten druiven en hoe deze geplukt worden ook mee. Als ze bijvoorbeeld heel snel geplukt worden door een machine, is dit goedkoper dan genoeg mensen aannemen om hetzelfde werk te doen. Maar ook de omstandigheden waarin de druiven moeten groeien kunnen de prijs omhoog halen.

Wat bepaalt de smaak van een wijn?

De smaak van een wijn wordt bepaald door meerdere zaken. Een van deze dingen is welk vat er dus gebruikt wordt zoals eerder genoemd en dat is dus waarom duurdere wijnen houten vaten gebruiken. Omdat een wijn die gerijpt is een eikenhouten vat een rijkere vollere smaak krijgt. Ook wordt de smaak bepaald door hoe de druiven geperst worden. Hierbij is het belangrijk of er gekozen wordt voor kwaliteit of voor kwantiteit omdat als er voor kwaliteit wordt gekozen de smaak eigenlijk standaard beter is, maar als er voor kwantiteit wordt gekozen dan is er meer wijn. 

Dit komt namelijk door het volgende: als je een druif uit perst, kun je hem helemaal uitknijpen en dan al het sap gebruiken of alleen het beste gedeelte en de beste druiven waardoor er minder sap is en dus minder wijn, maar vaak wel een betere smaak. En verder maakt de soort druiven natuurlijk ook veel verschil van verschillende wijnregio’s en druivenplantages natuurlijk. Maar ook het ras van de druiven en of het wit of rood is natuurlijk van belang, want van witte druiven wordt witte wijn gemaakt en andersom natuurlijk.

Soorten wijn

Je hebt natuurlijk een heleboel verschillende soorten wijn en die hebben allemaal weer een compleet andere smaak. Maar waar je vanuit kunt gaan, is dat als je zwaar eten hebt, je hier een rode wijn bij kan nemen en bij lichtere maaltijden een witte wijn.